Wat zijn de voordelen van voldoende slaap en wat doet het met je wanneer je te weinig slaapt?
Voldoende slaap is essentieel wanneer je het volste resultaat wil behalen bij het aanpassen en volhouden van jouw (nieuwe) gezonde leefstijl. Daarnaast heeft slaap ook ontzettend veel invloed op een gezonde ‘state of mind’. Als je voldoende slaapt zal je beter bestand zijn tegen spanningen en stress.
Diverse studies hebben aangetoond dat te weinig slaap uiteindelijk kan leiden tot een korter leven. Het is goed je te beseffen dat de kwaliteit van leven daarnaast ook nog eens achteruitgaat als je te weinig slaapt. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de neuronen in onze hersencellen langzamer werken als we te weinig slaap hebben gehad en doodmoe zijn. Wanneer we moe zijn duurt het dus langer om de informatie die gedurende de dag tot ons komt, te verwerken. Ook kost het ons meer moeite om scherp en adequaat op iets te reageren. Te weinig slaap en dus een slaaptekort kan ook leiden tot uitstelgedrag, luiheid en een gebrek een motivatie.
Wat gebeurt er tijdens het slapen?
Wanneer je slaapt worden de afvalstoffen die je gedurende de dag in je lichaam hebt opgebouwd weer afgebroken en afgevoerd. Als je te weinig slaapt heeft dat dus direct invloed op de verwerking van deze afvalstoffen en kun je daar op den duur ernstige gezondheidsklachten van krijgen. Voldoende slapen heeft ook een positieve invloed op jouw immuunsysteem.
Ook heeft slaap een positieve invloed op het aanleren van nieuwe vaardigheden. Tijdens het slapen gaat het leerproces door omdat je dan alle aangeleerde handelingen verwerkt.
Omdat jouw lichaam tijdens het slapen herstelt, draagt slaap er ook aan bij dat je minder blessuregevoelig zal zijn of dat blessures sneller genezen.
Slaap heeft ook invloed op wat je eet. Wanneer mensen te weinig slapen zijn namelijk sneller geneigd om meer en ongezonder te eten. Dat komt door een verschuiving in de hormoonbalans en dat zal uiteindelijk, wanneer je stelselmatig te weinig slaapt, resulteren in langdurige inname van te veel calorieën en dus tot gewichtstoename. Wil je dus afvallen? Zorg dan dat het aantal uren dat je slaapt in ieder geval voldoende is.
GEWCHTSTOENAME DOOR SLAAPTEKORT
Slaaptekort kan de aanmaak van hormonen verlagen en dan met name die van het hormoon Leptine. Dat hormoon zorgt voor het verzadigingsgevoel wat ontstaat als je voldoende gegeten en gedronken hebt. Slaaptekort zorgt anderzijds ook voor juist extra aanmaak van Ghreline, het hormoon wat eetlust opwekt.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het door de afname van Leptine en de toename van Ghreline, voor veel mensen veel lastiger is om gezonde keuzes te maken ten aanzien van voeding. Men zal dan ook sneller voor een vet- en koolhydraatrijke maaltijd kiezen.
Wat kun jij doen om jouw slaapritme te verbeteren?
1. breng ritme in jouw leven
Leef zoveel mogelijk volgens een vast ritme. Doe jouw dingen: zoals ontbijt, werk, lunchen, avondeten, sporten etc. op een vast tijdstip. Dat geldt ook voor jouw slaap. Ga steeds op hetzelfde tijdstip naar bed en sta steeds op hetzelfde tijdstip naar bed. Uiteraard is het onmogelijk om elke dag in een strak regime te leven, dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat je jouw gezonde ritme zo goed mogelijk volgt.
- ONTSPAN VOORDAT JE GAAT SLAPEN
Voordat je gaat slapen is het niet verstandig om nog inspannend bezig te zijn. Je voelt je na een zware trainingssessie vast en zeker erg vermoeid maar probeer dan toch eerst te ontspannen voordat je naar bed gaat. De hoeveelheid stress en stimulatie die jouw lichaam na een zware training aan het verwerken is, kan de nachtrust namelijk behoorlijk verstoren als je niet eerst de tijd genomen hebt om te ontspannen. Uiteraard verschilt dit per persoon maar mocht je problemen ervaren met het slapen, probeer hier dan eens op te letten.
- VERMIJD BLAUW LICHT
Het kijken van een filmpje vlak voordat je naar bed gaat of wanneer je al in bed ligt, lijkt onschuldig maar het blauwe licht van het beeldscherm kan de aanmaak van Melatonine verstoren. Melatonine is het slaaphormoon wat door ons lichaam zelf wordt aangemaakt. Het is ook zo dat jouw hersenen tijdens en na het kijken van een filmpje een behoorlijke hoeveelheid visuele informatie moeten verwerken waardoor de hersenen actief blijven. Hierdoor zijn de hersenen weer langer bezig met de verwerking van die informatie en de kans op verstoring van slaap wordt daardoor weer groter.
- BEPERK SCHERMTIJD
Het heeft een positieve invloed op jouw slaap wanneer je voordat je naar bed gaat niet meer met schermen ed. in weer bent. Leg die telefoon dus zeker een uur voordat je gaat slapen weg.
- LAGE SLAAPKAMERTEMPERATUUR
In een koele slaapkamer slaap je het beste. Het afkoelen van jouw lichaam helpt ook bij het in slaap vallen. Stijging van de temperatuur heeft dan ook vaak tot gevolg dat je wakker wordt.
- NIET MET EEN LEGE MAAG GAAN SLAPEN
Als je met honger naar bed gaat zal het je meer moeite kosten om in slaap te vallen en ook is de kans groot dat je minder diep slaapt en dus minder goed uitrust.
HOEVEEL SLAAP HEEFT EEN MENS NODIG?
Gemiddeld heeft een mens acht uur slaap per nacht nodig. Als je dat niet redt, plan dan je dag anders in zodat je wel aan die acht uren per nacht komt. Slaap je gedurende langere periode minder dan acht uur, dan heb je grote kans dat je dat in jouw dagelijkse leven gaat merken. Je wordt minder scherp, je wordt prikkelbaar en je kunt je minder goed concentreren waardoor je ook meer fouten maakt.