Het nieuwe jaar is begonnen en voor veel mensen staat januari in het teken van goede voornemens. Meer bewegen, gezonder eten, afvallen- veel mensen beginnen het jaar enthousiast, maar in de werkelijkheid blijkt dat verreweg de meeste goede voornemens in de eerste drie weken van januari al sneuvelen.
Als mensen zijn we gek op gewoontes. Deze gewoontes voeren we dagelijks op automatische piloot uit: tandenpoetsen, douchen, de route naar werk- je staat er niet eens bij stil. Het is dan ook niet simpel om een aanpassing in onze gewoontes te maken. Jouw eetpatroon en beweeglijkheid is ook zo’n gewoonte. Door in te stellen op het aanleren van een nieuwe gewoonte of juist het afleren van een slechte gewoonte, worden jouw doelen al een stuk makkelijker haalbaar.
Wat is jouw drijfveer?
Wat zit er nou eigenlijk achter jouw goede voornemen? Wat is exact jouw reden om meer te bewegen of gezonder te eten? Meer sporten is geen motivatie: een fitter leven, minder kans op ziektes en minder vermoeidheid is wel een motivatie. Schrijf je voornemens op en denk na over je motivatie.
- Wat wil je precies?
Het is belangrijk om je doelen meetbaar te maken. Zo werk je ergens naartoe. ‘Meer sporten’ duidt nergens op: wat voor sport wil je beoefenen? Hoe vaak wil je dit doen? Is er een bepaald niveau dat je voor ogen hebt? Een voorbeeld is 5 kilometer kunnen hardlopen over 3 maanden. Zorg ervoor dat je een realistisch doel instelt. Binnen een maand 5 kilometer kunnen hardlopen is onnodig veel en onhaalbaar.
- Doe het samen!
Door samen met je vriend(en), familie of partner aan een doel te werken, behaal je samen een gezondere leefstijl. Als je bijvoorbeeld vaak de mist ingaat bij de wekelijkse vriendenborrel, kun je dit voorkomen door je vrienden mee te nemen in jouw goede voornemens. Zo houd je elkaar verantwoordelijk.
- Deel het in stapjes.
Als je bijvoorbeeld vaker naar de sportschool wilt, begin dan met 1-2 keer per week. Als deze gewoonte erin zit, kun je er een dag extra in de week gaan. Zo leer je de gewoonte van het sporten aan. Wat gezonder eten betreft hoef je ook niet van de ene op de andere dag een compleet nieuw dieet aan te houden. Begin met het aanpassen van je avondeten: test nieuwe recepten die passen bij jouw doelen. Als je het idee hebt dat je de gewoonte van gezonder avondeten onder de knie hebt, kun je je ontbijt, lunch of snacks herzien. Door alle onderdelen stap voor stap te veranderen, leer je een nieuwe gewoonte aan en glijd je langzaam in de gezondere leefstijl die je al zo lang wilt. Gun jezelf de tijd om gezonde recepten te ontdekken die je ook echt lekker vindt.
- Ik heb geen zin…
Je hebt eindelijk je sportplan voor ogen, maar als het moment daar is om de eerste dag naar de sportschool te gaan, heb je er helemaal geen zin in. Het is vast druk, ik ben zo moe, ik moet nog wat huishouden doen – allemaal redenen om niet te gaan. Zo vallen jouw goede voornemens snel in het water. Wat kun je hieraan doen?
Spreek met jezelf een 10-minutenregel af. Bij deze regel neem je jezelf voor om de activiteit die je niet wilt doen tien minuten te proberen. Als het dan echt niet lukt of nog steeds tegenzit, kun je altijd nog naar huis en het de dag erna nog eens proberen. Vaak blijkt dat je er na tien minuten goed inzit en achteraf blij zal zijn dat je het toch hebt geprobeerd.
- Het is mislukt…
Ben je na die tien minuten toch naar huis gegaan? Goed gedaan. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Het allerbelangrijkste is dat je het blijft proberen, en je hebt het echt geprobeerd. Als jouw krachttraining te zwaar was, probeer dan de volgende keer te starten met lagere gewichten. Als jouw hardlooptraining te zwaar was, kun je de volgende keer langzamer rennen of een kleinere afstand rennen. Het geheim achter het volhouden van jouw doelen is om het te blijven proberen. Keep showing up! Zelfs de grootste gym-influencers en topatleten hebben wel eens een slechte training. Door het te blijven proberen en jezelf niet af te straffen als het niet in één keer lukt, leer je jezelf de gewoonte aan om te blijven gaan. Heb je een dag ongezond gegeten? Ga de volgende dag gewoon verder waar je mee bezig was.
- Vraag om hulp!
Met alle crash-diëten en influencertips is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Als het allemaal overweldigend blijkt, gun het jezelf dan om hulp in te schakelen. Klik hier om te kijken wat ik voor jou kan doen.